keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Järkevä usko - osa 1

Monesti kristinuskoa, ja uskontoa yleensä, pidetään vain vaihtoehtona niin sanotulle järjelliselle ajattelulle; joko uskot jumaluuksiin, joista ei ole mitään tieteellistä näyttöä tai sitten hyväksyt tosiasiat tosiasioina eli omaksut ateistisen maailmankuvan. Tässä kirjoituksessani haluan kuitenkin osoittaa, että on täysin järkiperäistä uskoa maailmankaikkeuden luomiseen ja älykkääseen suunnitteluun.

Monet ateistit kieltävät luomisteorian väittämällä, ettei maailmankaikkeudella ole alkua, eikä sillä siis olisi luojaakaan. Toiset ateistit taas sanovat, että maailmankaikkeus on syntynyt tyhjästä (ex nihilo) ja todennäköisesti alkuräjähdyksestä. Tutkitaanpa ensin väitettä ikuisesta maailmankaikkeudesta pienen puhelinkeskustelun avulla. Seuraavassa katkelmassa Ville soittaa Pertsalle:

Pertsa: "Kato, Ville! Mitä mies?
Ville: "No moro! Ei täs kummempii. Aattelin vaa kysästä, että haluisikko tulla käymään meillä tässä joskus?"
Pertsa: "Hei joo! Tottakai! Mä tuun sinne vaikka muutaman tunnin päästä, jos käy?
Ville: "Osaakko sanoo tarkempaa, että monenko tunnin päästä? Tiään sitte, millon laitan saunan lämpiämään."
Pertsa: "No tota. Mä tuun vaikka sitte kun on kulunu ääretön määrä tunteja?"
Ville: "Joo se käy. Nähää sit!"
Pertsa: "Jees! Moro!"

Kysymys: Milloin Villen kannattaa laittaa sauna lämpiämään, jotta se olisi sopivasti valmis, kun Pertsa saapuu?
Vastaus: Ei koskaan.

Ennen sitä hetkeä, kun Pertsa ja Ville kohtaisivat, aikaa pitäisi kulua ääretön määrä tunteja. Vaikka Pertsa saapuisi miljardin vuoden päästä, ei siltikään olisi mennyt rajatonta määrää tunteja. Vaikka saapumiseen menisi kuinka monta hypertsiljoonamiljardimiljoonatuhatta tuntia tahansa, se olisi vielä äärettömän päässä äärettömyydestä. Villen ei siis kannata tuhlata rahojaan äärettömän pitkän sähkölaskun maksamiseen, sillä Pertsaa ei koskaan näy.

Nyt, kun kirjoitan tätä tekstiä, on menossa vuosi 2012. Olemme siis saavuttaneet tämän vuoden ja tämän hetken, mutta jos takanamme olisi ääretön määrä vuosia, tätä hetkeä ei olisi koskaan tullut. Lopputulokseni tästä simppelistä päättelystä on siis, että maailmankaikkeudella on alkuhetki.

No, miksi syynä maailmankaikkeuden alulle ei sitten ollut alkuräjähdys? Ihan hyvin se voi ollakin! En ota nyt kantaa siihen, millä tavalla maailmankaikkeus syntyi, vaan siihen, mikä sen sai aikaan.

Kuvittelepa, että olet viettänyt rentouttavan lomaviikon Karibian helteessä. Olet maannut riippumatossa siemaillen jäistä kokista palmujen katveessa, ja yksinkertaisesti, olet viettänyt parasta aikaa pitkään miesmuistiin. Kuitenkin kaikki hyvä loppuu aikanaan, ja loman päätyttyä palaat takaisin kotiisi. Kotisi ovella etsit avaimen taskustasi, avaat oven ja astut sisään. Kun kumarrut eteisessä avaamaan kenkiesi nauhoja, sieraimiisi leijailee tyrmistyttävä lemu: lattialla makaa pilaantunut lahna! Olet järkyttynyt! Haluat tietenkin löytää selityksen tälle tunnelmanlatistajalle. Mikä tai mitkä seuraavista vaihtoehdoista olisivat järkevimpiä syitä tälle iljettävälle katastrofille?

a) Pari viikkoa sitten työnsit naapurisi postiluukusta sisään pilantuneen lahnan, ja nyt hän antoi samalla mitalla takaisin.
b) Kävit ennen Karibian matkaasi kalassa ja unohdit lahnan eteiseen kiirehtiessäsi lentokentälle.
c) Lahna on ilmestynyt siihen ilman mitään syytä. Mikään ei ole saanut sitä aikaan.

Vastaus: Vaihtoehdot a) ja b) ovat terveen järjen mukaan mahdollisia.

Toivottavasti sinunkin järkesi sanoo, että jokaisella tapahtumalla on jokin syy, jokin mikä sai sen aikaan (cause). Olemmeko siis valmiita luopumaan tästä terveestä ja loogisesta periaatteesta, kun pohdimme maailmankaikkeuden alkua? En minä ainakaan ole! Aivan kuten lahnan ilmestymisellä eteisesi lattialle, myös universumin "ilmestymiselle" on syynsä. Mutta ongelmana tässä kohtaa onkin, että mikä ihme voi aiheuttaa universumin synnyn ennen kuin universumi on syntynyt. Voiko olla olemassa jotakin ennen kuin mitään materiaa on olemassa? Terve järkemme kuitenkin pakottaa siihen päätelmään, että se "jokin" on olemassa.

Mikä siis sai aikaan alkuräjähdyksen tai jonkin muun mahdollisen universumin alkamistavan? Mikä ikinä "se jokin" onkaan, sen on oltava:

1. Materiaton. Ennen materian ilmestymistä, ei ole materiaa.
2. Ajaton. Ennen ajan alkua, ei ole aikaa.
3. Kaikkivoipa. "Se jokin" on saanut aikaan universumin eli...kaiken (ainakaan vielä ei ole kyetty havaitsemaan rinnakkaisuniversumeja).
4. Aika sika älykäs. "Se jokin" ei ole vain saanut aikaan jotakin, vaan erittäin hyvin toimivan maailmankaikkeuden, jossa kaikki on hiukkastasoa myöten tarkasti mietitty. 

Seuraavassa osassa yritän perustella, miksi juuri kristinusko on ainoa mahdollinen vaihtoehto kaikista kreationistisista maailmankatsomuksista.

3 kommenttia:

  1. Hyvää tekstiä! Suosittelen ihmeessä lukemaan tämän: http://followtheletters.blogspot.com/2012/02/evoluutioteoria-vai-luomiskertomus.html

    VastaaPoista
  2. Kiitos rohkaisevasta palautteesta ja lukemisen arvoisesta linkistä! :) Oli kyllä hyvää settiä tuo.

    VastaaPoista
  3. Tämä on hyvä esimerkki siitä kun ihmisen intuitio antaa väärän vastauksen. Useat kvanttimekaniikka koskevat fysiikan lait ovat suorastaan järjen vastaisia ja niitä ei intuitiolla voi käsittää.

    Tässä hyvin maallikolle selitettynä miten maailmankaikkeuden syntyä ymmärretään nyt:
    http://www.youtube.com/watch?v=7ImvlS8PLIo#t=2273

    VastaaPoista